Primul meu costum de stofa, de avocat

activity board game connection desk
Fotografie de CQF-Avocat pe Pexels.com

Acum vreo 17 de ani, mama mi-a facut cadou cativa metri de stofa, ca sa imi fac si eu un costum, un costum de avocat. Abia incepusem sa lucrez in justitie – cum ne place sa spunem azi – si aveam si eu nevoie de un costum, sa intru in randul lumii si al colegelor si colegilor avocati. Nu mi-au placut niciodata uniformele si prin urmare n-aveam nici un chef sa imi fac un costum si cu atat mai putin sa il port.  Pe vremea aia inca mai ascultam Kurt Cobain si imi placea sa-mi port  tricourile cu Pink Floyd, dar am ascultat-o pe mama pana la urma – si pe sefa – si mi-am facut costumul de stofa.

Mi-am facut asadar primul meu costum de avocat, de stofa si am inceput sa il port cumva stingherita de croiul lui rigid.

In primii mei ani de avocatura, mi-am tocit costumul pe la cozile justitiei. Erau cozile astea anticamera justitiei si locul unde se formau viitorii profesionisti, daca nu le faceai, nu intelegeai cum functioneaza cu adevarat sistemul.

Acolo, la cozi, ne intalneam cam toti stagiarii din Cluj, stransi in costume si incarcati cu dosarele biroului pentru care munceam. Acolo la cozi ne amestecam cu justitiarii de profesie, cu amaratii fara sansa, acolo la cozi, in orele de asteptare cand ca sa-ti omori timpul ascultai conversatiile din jur, acolo  invatam un curs intensiv de justitie pe care facultatea nu ni-l predase. Stagiatura buna, era cea infaptuita la cozile astea ale justutiei.

Erau in primul rand cozi la registraturile instantelor unde trebuia sa inregistram cererile de chemare in judecata, dintre care cea mai greu de dus era cea de la Judecatorie, era uneori asa de lunga ca nu mai incapea nici in incapere si nici pe coridor si atunci se intortochea de la sine ca un sarpe anaconda, sau ca un cuib cu mac de la panemar. Ne inghesuiam acolo stagiari, avocati deja faimosi, lelite cu basma de la munte si traista, bisnitari cu ghiul, doamne parfumate si copii nerecunoscuti de parinti, sa ne spunem fiecare oful judecatorului de serviciu si sa ne bagam dosarele pe teava sistemului de justitie. Apoi mai erau cozile de la arhivele instantelor, aici mi-am ros mult coatele de la costum, pentru ca arhivele aveau o tejghea de lemn, ca de bar, unde ne sprijineam in coate ca sa ne treaca orele de asteptare mai usor. Apoi, ceea ce nu toceam din costum la coada de la arhive, isi dadea duhul rasfirat la cozile infernale si transpirate de la cartea funciara. Mai erau apoi cozile la posta de unde expediam apelurile formulate in ultimul minut al ultimei zile si cumparam timbrele fiscale si judiciare ( care au si disparut intre timp).

Costumul meu a avut o stofa buna, m-a tinut toata stagiatura.

Cand am devenit avocat definitiv, adica intr-un mod prezumat aveam destula experienta ca sa fac exact asa cum cred eu, mi-am atarnat costumul in dulap. Nu l-am mai purtat si nici nu mi-am mai facut altele.

Am avut parte in cariera mea de avocat, de proiecte importante care implicau negocieri serioase unde apaream in hainele mele obisnuite, nu chiar tricoul cu Pink Floyd, dar nici departe. Am negociat cu succes proiecte unde aveam adversari avocati versati de capitala, care straluceau in costumele lor, eu imbracata in jeans si adidasi.

Azi merg in instanta si de sub roba nu imi ies pantofii cui si mansetele costumului, ci adidasii si o haina oarecare.

Intr-o multime de costume, incerc sa nu uit cine sunt si care sunt ideile in care cred, idei uneori neobisnuite pentru care aleg sa lupt si sa fac avocatura, asa in haine obisnuite.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close