Nu tot ce e cool e fain.

Imaginați-vă cum călătoriți cu metroul sau cu trenul, cu gândul la ziua care se desfășoară înaintea voastră sau la întâlnirea spre care vă îndreptați. Deodată s-a zis cu legănatul pe șine pentru că vă treziți în mijlocul unei ambuscade din filmele cu jafuri de trenuri.  Metroul vostru e oprit, vedeți pe geam 20 de indivizi mascați care vă strigă să nu vă mișcați de la locurile voastre, ușile sunt blocate, nu puteți ieși și în același timp simțiți un miros puternic de vopsea sau acetonă. Habar nu aveți ce se întâmplă.

Tocmai se creează un grafitti ilegal care acoperă toate vagoanele metroului. Multe din graffitiurile astfel create, chiar dobândesc statutul de artă, artă urbană. Toată operațiunea de creare a graffitiului e filmată și urcată pe youtube ca un trofeu în aceeași zi, pentru că e posibil ca opera să fie curățată de autorități până la sfârșitul saptămânii.

Există o competiție strânsă, cu accente violente între grupurile de graffiteros care în ultimii ani se încaieră cu poliția sau chiar cu pasagerii când sunt în toiul creației iar miza e acoperirea cu graffiti a cât mai multor mijloace de transport în comun care se află în uz, sunt folosite și nu garate la un capăt de linie. Trofeul suprem îl reprezintă vagoanele primului metru pus în funcție în Madrid- s-a licitat o recompensă de 20,000 de euro pentru primul graffitero care îl pictează. E însă foarte greu de pictat pentru că autoritățile au aflat asta și păzesc 24 de ore vagoanele metroului, de parcă ar fi un star rock.

Mi se pare foarte interesant și intrigant modul în care se realizează aceste graffitiuri ilegale. Mintea mea de avocat vede tot felul de spețe cu iz penal, însă mă înmoaie partea boemă și latura artistică a chestiunii. Artiștii, care se organizează în găști mascate, trag semnalul de alarmă din interior atunci când metroul oprește în vreo stație și astfel metroul nu mai poate fi pus în funcție decât dacă se intervine manual și se ridică maneta- durează câteva minute până apare personalul și garda de securitate feroviară. Odată oprit metroul, apasă butonul de închidere al ușilor din interior și căștigă o bulă temporală unde pot acționa în voie pictând exteriorul metroului. Au astfel la îndemână câteva minute în care pot acționa sincronizat, uneori câteva zeci de artiști vopsind un metrou întreg,  pentru a crea o operă de artă urbană. E o experiență să îi vezi muncind, în completă ilegalitate, sub presiunea fiecărei secunde, toți mascați și transmițându-și ordine printre dinți. Se mai uită din când în când amenințători la pasageri, care trebuie să stea cuminți, sunt sechestrați în interior și trebuie să accepte că oricare ar fi fost planul pe care îl aveau, s-a dus, vor întârzia.

Îmi place să văd metrouri sau trenuri acoperite de graffiti și nu de puține ori văd unele care au un mesaj cu care rezonez, îmi rămân în memorie multă vreme.

Există un cost pentru arta urbană neautorizată pe care până la urmă îl achităm tot noi, cetățenii. În fiecare an compania de transport feroviar barceloneză cheltuie 30 milioane de euro doar pe curățarea acestor opere de artă urbane. Mai apoi sunt costurile cu softurile extra de supraveghere cu care se încearcă prevenția acestui fenomen. Aceste costuri se încarcă apoi în costul transportului în comun.

La asta se adaugă și un cost de mediu, nu vreau să mă gândesc la zecile de mii de sprayuri care se pulverizează pentru aceste graffitiuri și mai ales la procedeele de curățare care folosesc compuși chimici extrem de toxici. Cred că asta mă deranjează de fapt cel mai mult în toată chestia asta.

Așadar, nu tot ce e cool e fain.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close