Carnea și Planeta

De Moș Niculae o invit pe mama la cină. Sunt sigură că o să ne simțim bine și o să râdem mult însă știu că la un moment dat mama o să-mi arunce o privire scrutătoare. Va fi în momentul când o să-mi comand un fel de mâncare fără carne. Azi nu mănânc carne. Știm amândouă că în momentele astea, repetăm ambele același scenariu: mama mă dojenește că ar trebui să mănânc cărniță pentru că e sănătoasă și eu îi explic că în restul zilelor săptămânii am mâncat suficientă carne. Chiar și la 40 de ani sunt fetița mamei iar ea are tot dreptul să îmi dea sfaturi bine intenționate. Replicile astea ni le tot întoarcem cam de două decenii și suntem amândouă în poziții ireconciliabile.

Acum 20 de ani am încercat să renunț de tot la a mânca carne. Nu existau multe alternative la carne pe atunci iar eu locuiam încă împreună cu mama. Am rezistat să fiu vegetariană strictă în casa mamei mai puțin de 1 an. I-am explicat de mai multe ori pe atunci că din cauza consumului de carne planeta noastră are de suferit și îmi aduc aminte că m-a privit cu îngrijorare ca și cum aș fi spus o nebunie. Atunci suna ca un fel de nebunie. Cum adică, ce legătură are șnițelul cu încălzirea planetei? Clar era o scrânteală.

Azi, de voie de nevoie (industria de creștere a animalelor e foarte puternică financiar și deci are și un lobby politic extrem de eficace), informația asta e vehiculată și prin spațiul public. Dacă chiar vrei să afli informații despre legătura dintre consumul de carne și degradarea planetei, le găsești online imediat, statele sunt chiar îndemnate să reducă consumul de carne al populației. Suntem milioane și milioane de oameni care mâncâm carne. Pentru a ne potoli apetitul e nevoie de miliarde și miliarde de animale de carne care trăiesc puțin înainte de a se transforma în fripturi. Ele trebuiesc hrănite – în principiu cu cereale- pentru a produce carne.

Se defrișează păduri pentru a se amenaja plantații nesfârșite de cereale pentru hrana animalelor care sfârșesc la noi în farfurie. Utilizarea apelor râurilor și a lacurilor pentru irigarea terenurilor unde se cultivă cereale utilizate ca hrană pentru animale are deja un impact substanţial asupra resurselor de apă. Cele mai multe din astfel de plantații de cereale sunt înafara Europei, multe în America de Sud. Industria de creștere a animalelor preferă pădurile amazoniene. Alea de care am auzit toți că sunt o oază a naturii. Aproape 70% dintre ele au fost defrișate pentru a face loc industriei de creștere a animalelor. Furajele cu care sunt hrăniți porcii din România provin în mare parte din America de Sud.

Mai bine de 30% din noxele care produc încălzirea globală sunt cauzate de industria de creștere a animalelor. Nu sunt vorbe, ci date științifice, asumate la nivel statal și suprastatal.

Când mâncăm carne trebuie să știm că prețul real îl plătește planeta și nu e cel de pe bonul fiscal. E un preț mult prea mare. Carnea aia pe care am înfulecat-o în câteva minute, a consumat pentru a fi produsă o grămadă de resurse naturale. Ca să nu mai vorbesc de viața bietului animal, care și-a dus zilele închis într-o hală, fără să vadă soarele decât atunci când a fost încărcat speriat într-un camion care l-a dus la abator.

E chiar nevoie să mâncâm carne în fiecare zi? Ba o felie de salam, ba una de șuncă, ba șnițelul. Știu că veganismul sau vegetarianismul sunt greu de cerut de la toți.

Cred însă că toți am putea să reducem cantitatea de carne pe care o mâncăm.

Eu de exemplu, după ce am eșuat în vegetarianismul strict, am început să nu mănânc deloc carne o zi pe săptămână. În timp, am ajuns la două zile pe săptămână, apoi la trei fără nici un efort. Mă îndrept spre patru zile pe saptămână fără carne.

Nu e ușor să rupi un obicei și lăsatul de carne e cam ca și lăsatul de fumat. Spre deosebire de lăsatul de fumat, care se știe că e nociv, lăsatul de carne e mai dificil pentru că încă există prejudecata în care crede și mama, că e sănătoasă carnea. Sau că porcul e cea mai bună legumă- un pic de context național.  Apropo, porcii sunt mult mai inteligenți decât câinii și au o capacitate emoțională mult mai dezvoltată decât ei.

Și dacă îți plac chestiile moderne, progresiste, odată ce ai redus consumul de carne mai și poți să spui că ești flexivegetarian. Sau flexitarian de-a dreptul – adică din considerente etice ți-ai modificat regimul alimentar. Etice!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close