Biata Miorița și ritualul halal

 

Împreună cu Australia și Noua Zeelandă, Uniunea Europeană are o legislație consistentă privind viața animalelor de fermă. Un animal care se naște în vreo fermă din UE, are o viață complet reglementată, din momentul în care trage prima gură de aer, până în momentul în care este sacrificat. Viața lui, transportul lui, înmulțirea lui și mai ales moartea lui se face respectând anumite condiții de bunăstare a animalului. Chiar faimosul Tratat de Funcționare a Uniunii Europene, a definit animalele ca fiind “sentient beings”, iar definiția aceasta dată animalelor acum câteva zeci de ani, a arătat o direcție nouă și compasiune pentru animale.

Ca parte din Uniunea Europeană, mioarele românești, pe care deunăzi le vedeam din mașină răsfirate pe dealurile Clujului, sfârșesc încărcate, îndesate ca niște saci, în vase care pleacă din podul Midia spre Orient. Nu supraviețuiesc toate călătoriei pe mare, pentru că transportul lor se face cu încălcarea mai multor directive europene privind bunăstarea animalelor. Multe dintre ele mor pe aceste vapoare ale morții, de sete ori de căldură cand sunt transportate vara sau pur și simplu de frică.

Animalele pot să anticipeze, atât plăcerea cât și durerea, asta o știm și noi și știința de multișor.

Acum trei zile, un vapor plin cu oi, s-a răsturnat în portul Midia cu 14.600 (paisprezecemiisasesute) oi la bord. Autoritățile s-au codit să inițieze vreun protocol de salvare a oilor care strigau îngrozite din coca vaporului. După o presiune a câtorva ong-uri și a mai multor mii de persoane (via email), au declanșat totuși o procedură de recuperare a animalelor care mai sunt încă în viață, la câteva zile de la naufragiu.

In luna mai, din acelasi port Midia, a plecat un alt vas incarcat cu mii de oi cu destinatia Orientul Mijlociu. Multe dintre ele au murit pe vas in timpul transportului, din cauza caldurii si a lipsei conditiilor minime pentru supravietuire. Au fost toate aruncate peste bord cu zecile iar cadavrale lor au ajuns pe plajele turistice din Egipt unde au provocat oroare.

România este unul dintre cei mai mari exportatori de ovine către Orient.

Ce se întâmplă însă cu oile odată ajunse acolo? Vor fi sacrificate în vederea consumului de carne, însă sacrificarea lor nu se va face în conformitate cu prevederile europene, prevederi care, cel puțin în teorie oferă animalului o moarte cât mai scurtă și fără dureri, practicându-se asomarea/anestezierea animalului înaintea sacrificării lui, astfel încât pierderea cunoștinței și sensibilității să se mențină până la moartea animalului.

În statele islamice unde România își exportă aproape toate mioarele, aceste vor fi sacrificate conform ritualului halal. Ritualul halal nu permite nici un fel de asomare sau anestezierea animalului, deoarece acest ritual religios necesită ca animalul să fie pe deplin conștient în timpul morții sale. Animalului i se taie gâtul și este lăsat să moară în urma pierderii sângelui, moarte care nu survine instantaneu, ci are nevoie de multe minute de agonie conștientă pentru a se instala. Astfel se obține carnea halal, o carne considerată curată, deoarece principiile acestui ritual susțin că animalul de bună-voie și conștient și-ar fi oferit carnea spre consum uman (!).

Curtea Europeană de Justiție, fiind chemată să se pronunțe în privința ritualului religios halal de sacrificare a animalelor și dacă acesta respectă standardele de bunăstare a animalelor, a decis că “Practica sacrificării ritualice, în cadrul căreia un animal poate fi ucis fără a fi anesteziat, care este autorizată doar prin derogare în Uniunea Europeană și numai pentru a asigura respectarea libertății religioase, este insuficientă pentru a elimina toată durerea şi suferința animalului la fel de eficient ca sacrificarea cu pre-anestezie “.

Chiar dacă este considerat un obicei religios și în consecință ar trebui tolerat și de cei care nu îl practică, tot mai multe state europene au interzis sacrificarea animalelor în ritualul halal, considerând că cutumele religioase nu sunt o justificare sufientă pentru producerea suferinței animalelor.

Alături de România mai exportă animale spre state halal alte state europene ca Franța- mare crescătoare de animale cu șepteluri impresionante, nu vreau să arăt cu degetul și nici să plasez vreo vină.

Cred că ar trebui să ne preocupe ce se întâmplă cu animalele pe care le creștem și mai ales dacă ele beneficiază cel puțin de o moarte demnă, așa cum prevede legislația noastră.

Consider o ipocrizie și un dublu standard frapant să crești animale de fermă respectând un set de standarde de bunăstare a animalelor și să le vinzi cu bună- știință unui cumpărător care le va provoca un grad de suferință imens și nejustificat.

Înțeleg că industria de creștere a animalelor e un jucător important în liga PIB-ului românesc.

Văd ca o posibilă soluție înlocuirea exportului de animale vii cu exportul de carne congelată înspre statele halal. Aceasta înseamnă că mioarele vor fi sacrificate în România sau într-un stat al uniunii europene unde sacrificarea lor se face cu asomare și în condiții “umane”.

Ce putem face? Să trimitem un email pe adresa premierului și să-i solicităm să limiteze exportul de animale vii. ( de exemplu: Vă solicit să opriți exportul de animale vii înspre Orient).

Adresa unde puteți trimite acest email este: pm@gov.ro

 

 

 

1 gând despre „Biata Miorița și ritualul halal

  1. Cunosc ritualurile de sacrificare Halal. Dacă sunt respectate cu adevărat (ceea ce nu se întâmplă de obicei) animalul moare fără să sufere, nici nu își dă seama ce se întâmplă (animalul nu vede alte animale sacrificate, nu vede cuțitul, tăietura se face cu o lamă ascuțită și oaia, ținută jos, nici nu își dă seama, etc). Din păcate procedura corecta nu este respectată în producția de masă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close